Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Eldorado

Eldorado:s kilt

Inkaimperiet föll 1532. Dess storhetstid var kort, inte ens hundra år. Det omfattade då ett rike som sträckte sig från nuvarande norra Ecuador till Chile i söder och från Stilla havet i väster över Anderna till djungeln i öster.

Den spanska Conquistadoren Francisco Pizarro anlände vid en optimal tidpunkt. Inkaimperiet befann sig nämligen i inbördeskrig. De båda inkasönerna Huascar och Atahualpa stred mot varandra efter det att deras far avlidit. Syskonkärleken var inte överdriven och Atahualpa lät fängsla sin bror. Pizarro hade tagit del av de rykten som vid den här tiden spreds bland upptäcktsresande om ett rike i den nya världen där guld och rikedomar fanns i överflöd. Detta rike kallades Eldorado och Pizarro var fast besluten om att finna det. Han avseglade 1531 från Panama och anlände påföljande år till Cuzco, Inkarikets huvudstad, med blott 120 soldater och 60 ryttare.

Enligt Inkamyten skapades jorden av Solguden. Sedan han vandrat omkring på jorden för att undervisa människorna, försvann han gående på vågorna västerut ut över Stilla havet. När så Pizarro med sina skepp anlände västerifrån troddeAtahualpa att Solguden återvänt. Pizarro blev därför väl mottagen men lät förrädiskt tillfångata Atahualpa.

Atahualpa förstod att det spanjorerna eftertraktade mer än allt annat var guld och rikedomar. Han erbjöd därför Pizarro att låta fylla sin fängelsecell upp till taket med skatter om han frigavs. Man samlade ihop guld från hela riket och gav till Pizarro.

Pizarro bröt dock sitt löfte om att frige Atahualpa och dömde honom till döden genom bränning på bål. Hans dom mildrades senare och han avrättades istället genom strypning vilket ansågs mindre förnedrande. Med Atahualpas död var inkaimperiets tid slut.

När Atahualpas generaler underrättades om sin härskares död avbröts transporterna av inkaguldet till Cuzco. En stor del av skatterna gömdes i de otillgängliga delarna av Anderna där ligger de oupptäckta än idag. Otaliga expeditioner har sänts ut för att leta efter dem.

Lulespexet skickade sommaren 2002 ut en egen expedition, bestående av fyra tappra män, till det forna Inkariket. Dessa trängde djupt in i de dimhöljda bergen och fann bevis för att historien förvanskas genom en konspiration utförd av republikaner och kommunister. Vi kan därför, här idag, erbjuda Dig den sanna historien om Inkas uppgång och fall i spexet Eldorado!

Häng med!

Karaktärer

Atahualpa Capac

Atahualpa är bror till sin bror och är något äldre en sin lillebror. Därför har han tagit på sig rollen som bror duktig. Han kan lite mer, är lite snyggare och har lite större bröstmuskel. På sin fritid umgås han mycket med sin yngre bror. De är inte de bästa av vänner men trivs ändå hyfsat i varandras sällskap. Atahualpa besöker www.rsv.se ca 150 gånger i veckan.

Carmen Pizarro

En slug och listig spanjorska som svävar likt en ond demon över scenen. Hon är syster till sin bror, Francisco, och manipulerar denna för att uppnåsina egna onda, ruttna och giftiga ändamål. Hon är girig och är ute efter den skatt som finns i Inkarikets ägo. När Carmen drar sig tillbaka om kvällarna tittar hon gärna in på www.whitehouse.gov.

Francisco Pizarro

Denne upptäcktsresande spanjor upptäcker allt som upptäckas kan och det han redan har upptäckt upptäcker han igen. När Pizarro upptäcker något nytt grips han av en överdriven entusiasm. Pizarro är aningen naiv och ganska lättmanipulerad. Han lyssnar på sin syster och gör som hon säger åt honom att göra, eller ja, han försöker i alla fall. Pizarro är inte du med någon. När han seglar på det världsomspännande nätet lägger han oftast till vid www.illustreradvetenskap.com och förundras över alla nya upptäckter.

Huascar Capac

Denne unge prins har en storebror som är något äldre än han själv. Av dessa två är han den som inte tar livet på så stort allvar. Han tar dagen som den kommer och hänger mest med sin bror. Man skulle kunna säga att han går i sin broders fotspår, men han är alltjämt lillebror, kan lite mindre, är något fulare och har en relativt liten bröstmuskel. Han spenderar sina lediga stunder på www.aftonbladet.se och skriver i gästboken minst fem gånger om dagen.

Maya

Maya kan och vet allt som hon tror man bör veta. Hon upplyser gärna sin omgivning om de kunskaper hon tycker sig besitta. Den unga damen har ett häftigt temperament och blir mer än gärna upprörd på den manliga delen av befolkningen. Maya tycker illa om män, hon hatar män och anser att kvinnor är förtryckta i det moderna Inkasamhället. Detta tänker hon ändra på. På sin fritid umgås hon mest med sig själv och surfar gärna in på www.fredrikabremer.se med lagom jämna mellanrum.

Poncho Caput

Om den stackars Poncho var ett asplöv så skulle han alltid darra som ett sådant. Den lilla Inkaprästen lider av en konstant rädsla för att jorden ska gå under. Han har en uppsjö fobier och finner endast tröst i sin virkade bönefilt och i sina lamor. Naturligtvis är han hypokondriker och pälsdjursallergiker. Om han vågar tar han sig en titt på www.earthquakenews.com några gånger i veckan för att hålla sig uppdaterad om det rådande världsläget.

Medverkande

Dans

Nina Pudas

Dekor

Anders Malmström
Erika Hedvall
Ida Larsson
Katarina Lidén
Liza Peterson
Michel Drazic
Pontus Sunnandal

Direktör

Anna-Maria Harbom Hedberg

Ensemble

Erik Börjesson
Jenny Sjöberg
Karolina Ahrenstedt
Per Nordby
Peter Andersson
Veronica Gustavsson

Ljud

Johan Andersson
Rikard Ökvist

Ljus

Tore Jakobsson

Manus

Fredrik Björk
Johannes Danielson
Karl-Johan Larsson
Tobias Jacobsson

Orkestern

Daniel Holmquist
David Lindegren
David Åberg
Esbjörn Lilja
Frida Bergelin
Johan Lindbergh
Jonathan Hjort
Malin Hällstig
Per Westrin
Pär Hellström
Simon Holmlund

PR-gruppen

Annica Wallin-Gyökeres
C.J. Edstam
Emil Foghammar
Måns Montell

Regi

Anders Erlandsson

Staben

Anders Erlandsson
Anna-Maria Harbom Hedberg
Anna-Maria Ullnert
C.J. Edstam
Emelie Svensson
Jenny Larsson
Karl-Johan Larsson
Katarina Lidén
Maria Widman
Nina Pudas
Pär Hellström

Sy och Smink

Caroline Björk
Maria Widman
My Wahlman
Sofia Norberg
Susanna Burmeister

Sång

Karin Nordström
Tomas de Souza

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005