Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Franska Revolutionen

Franska revelationen eller Fem Marie och en giljotinering eller Tappa inte huvudet! Eller Trikoloren – med rätt att döda eller Nu ska vi ut på kungajakt! Är ett Lulespex där vi får följa både de rika och de fattiga under den franska revelationen.
Folket svälter och lever i misär samtidigt som Markisen av Lafayette återvänder från det nya landet Amerika. Under sin tid i Amerika hjälpte Lafayette sin goda vän George Washington under den Amerikanska Revelationen. Det franska folket Blir inspirerade av denna kämpaglöd för jämlikhet. Maximillen Robespierre ser sin chans att leda folket för att sedan själv kunna ta makten över Frankrike.
Kung Ludvig XVI, hans drottning Marie Antoinette och hennes kusin Prinsessan av Lamballe tvingas fly från Paris. Kungen rådfrågar den svenske ambassadören Axel Von Fersen om hjälp, men han är inte till någon nytta. Den goda medborgaren Voltaire och Marie Tussaud träder istället fram.

Under 1700.tallet var Frankrike Europas mäktigaste å rikaste land. Efter att ha deltagit i sjuårskriget och det Amerikanska Frihetskriget hade dock landets statskassa krympt och för att minska statsskulden höjde kungen skatten.
Under denna tid var samhället indelat i olika stånd; adeln, prästerskapet och bönderna. Adeln och prästerskapet var helt befriade från att betala skatt, alltså var de enda som betalade skatter den arbetande befolkningen som till större del var bönder. Eftersom landets kapital till stor del ägdes av de högre uppsatta ståndet blev dessa rikare och rikare. När den industriella revolutionen tog far i Storbritannien blev Frankrikes handelskraft svagare i Europa och bönderna fick arbeta hårdare.
I slutet av 1700-talet drabbades Frankrike av missväxt, vilket ledde till fattigdom och svält hos befolkningen. Missnöjet gällande hovets styre växte, folket tröttnade på orättvisorna i samhället och ansåg att något måste göras.
Revolution!

Karaktärer

Axel von Fersen

En riktig charmör - “Kalle på blå tuben”, något dum men väldigt godhjärtad. Har glidit fram genom livet på en räkmacka, och lyckades ta sig till kungahuset med hjälp av sin charm. XVIs bästa vän som har en hemlig relation med drottningen, vilket han försöker väga upp genom att smöra extra mycket för XVI. Inser dock senare att M1 inte är trollet för honom, utan finner riktig kärlek i MT.

Ludvig XVI

Frankrikes kung som själv önskar att han var vanligt folkl då han egentligen inte tycker om att ha makten, men han är inte beredd att ge upp lyxen att leva på slottet. Gifte sig för länge sedan med M1 för att han måste, och har inget egentligt intresse av henne. Det enda som intresserar XVI är Frankrikes vanliga invånare och deras liv, så han brukar smyga sig ut i staden i förklädnad för att få en bättre insyn i deras vardagsliv.

Marie Antoinette

En kvinna som bara ser till sig själv, både självgod och självupptagen. Bortskämd till tusen och älskar att shoppa klänningar och smycken. Blir blind för AvFs smicker och tror det är kärlek. Kräver ständigt beröm och uppmärksamhet, och tycker att Frankrikes befolkning ska skatta sig lyckliga som har en så fantastisk drottning.

Marie Tussaud

En pojkflickigt, ung kvinna som brinner för att avbilda människor. Har en tendens att tänka högt om deras ansiktsdrag, vilket kan låta väldigt oförskämt. En riktig eldsjäl som verkligen uppskattar möjligheten att göra mannekänger av kungafamiljen. Är lite skeptisk till kungahusets styre då hon ser franska befolkningen lida, men tror ändå på det goda i alla.

Maximillien Robespierre

En maktlysten skurk som vill störta kungahuset så han själv får makten, då han tycker han skulle vara en mycket bättre ledare. Han är manipulativ och utnyttjar vem som helst för att få som han vill, däribland Pö och PdL, varav den sistnämnda han har en fejkad kärleksrelation med för att ta sig in på slottet. En utmärkt retoriker, åtminstone fram till slutet.

Prinsessan av Lamballe

M1:s äldre kusin som är högt uppsatt i kungahuset. Har en konstlad kärleksrelation med MdR, och är hans ögon, öron, huvud, axlar, knä och tå i kungahuset. Ingen av dem är egentligen kär i den andra, men de nyttjar varandra för att komma till makten. Verkar som M1s personliga berömmare för att hon måste, och känner till hennes hemliga relation med AvF. Är varken den smartaste kniven eller den skarpaste skeden i lådan - åtminstone inte utåt sett. Är egentligen rätt slug, men spelar dum för att ingen ska komma på hennes falskspel.

Voltaire

En filosofisk kvinna som kanske passerat sina bästa år, och som strävar efter ett kungligt styre med en kung som värnar om Frankrikes alla invånare och deras åsikter. Hon klär sig manligt och orkar inte bry sig om modet, vilket gör att de flesta tror att hon är en man. Hon är en rak och rättfram kvinna som är mån om att alla ska få yttra sina åsikter, även om de inte alltid stämmer överens med hennes egna. Lider av narkolepsi.

Medverkande

Dekor och Teknik

Amanda Jarlefeldt
Daniel Sjödin
Ida Knutsson
Lydia Krantz
Mary Norling
Petter Sandgren
Robin Bjälmsjö
Simon Thärn
Florian Burgmann Dekor General

Direktoriatet

Louise Sehlstedt Direktör
Hanna Fahlberg Ekonomi

Ensambeln

Jonathan Leding Axel Von Fersen
David Hallén Dansare
Hanna Lundin Dansare
Jacob Lindström Dansare
Sara Kjellin Danscoach
Tyra Liljerud Danscoach
Jesper Vårö Nilsson Ludvig XVI
Elin Söderberg Marie Antoinette
Emma Wiklund Marie Tussaud
Pontus Hultgren Markisen av Lafayette
Frank Norén Maxemillien Robespierre
Elina Mikkola Prinsessan av Lamballe
Elvira Bergklint Sångcoach
Ida Stålheim Voltaire

Kostym Och Smink

Carolina Östmark
Fanny Vikström
Linnea Ersson
Robert Gran
Sara Forsberg
Sarah Gullbjörk
Hanna Pellgård Admiral

Manus

Elvira Bergklint
Oscar Gabrielii
Per Gunnvard
Samuel Skarin Ansvarig

Orkestern

Elias Small
Felix Thile
Hanna Isaksson
Hanna Larsson
Ludvig Swedberg
Lydia Somers
Oscar Felding
Oscar Härenby Deak
Per Gunnvard
Samuel Skarin
Tobias Tonvall
Amanda Carlsson Ansvarig
Elin Bergroth Kapellmästare

PR

Amanda Sällberg
Carina Eriksson
Ida Rehnström
Paulina Johansson
Björn Rödin Ansvar

SpexMästeriet

Jarl Gullberg
Jarl Gullberg
Kasper Höckerman
Kasper Höckerman
Matilda Berg
Matilda Berg
Veronica Thomelius Spexmästare
Veronica Thomelius Spexmästare

Staben

Florian Burgmann Dekor General
Louise Sehlstedt Direktörn
Hanna Fahlberg Ekonimi Ansvarig
Hanna Pellgård KoS Admiral
Samuel Skarin Manus Ansvar
Amanda Carlsson Orc Ansvar
Björn Rödin Pr Ansvarig
Pontus Hultgren Regi
Veronica Thomelius Spexmästare

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005