Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Jeanne d'Arc

Året är 1429, och läget för Frankrike kunde ha sett bättre ut. Engelsmännen ockuperar halva landet, och kronprins Karl kan inte ens krönas till kung eftersom kröningsorten Reims har fallit i fiendens händer! Förresten verkar prinsen vara mer intresserad av att skapa musik än att regera över ett land. Tur att hans svärmor Yolanda i alla fall är en målmedveten kvinna.

Men något måste trots allt göras för att rädda kungadömet. Fast är verkligen lösningen att låta en 17-årig bondflicka, som inte ens kan läsa eller skriva, leda striderna mot engelsmännen? Visst hatar hon England så det räcker och blir över, men ibland verkar hon ha problem att skilja på guds och sin egen vilja. Och ibland kan fienden finnas närmare än vad man tror...

Karaktärer

Ettoi Andjou

När Ettoi kom till hovet kände han att det här var en plats för honom. Han trivs som fisken i vattnet och är säker på att ingen har en aning om hans hemlighet. Sen att det finns så många vackra kvinnor här gör inte saken sämre, han kan inte föstå hur Kardinal Eville kan avsky dem så, de har ju så underbart mjuka ... kläder.

Jeanne D'Arc

När Jeanne var ung råkade hon ut för något traumatiskt, något som ändrade hela hennes liv och tände ett brinnande hat mot England och engelsmän. Nu är hon nitton år och har fått chansen att hämnas för det där hemska genom att leda Frankrikes armé mot de invaderande engelsmännen. Hon är väldigt glad över att Gud genom St Michel(le) har gett henne det här uppdraget men hon är också irriterad över att hon nu blivit kallad tillbaka till hovet för något så fånigt som ett bröllop.

Kardinal James Eville

När James var ung lärde han sig hur kvinnor skulle behandlas. Hans far, som var en sträng man, berättade att alla kvinnor som inte stod vid spisen eller låg på knä och skurade var förtappade och troligen också häxor. Den unge James visste inte så mycket om häxor och det gjorde honom rädd, så rädd att han undvek alla av kvinnligt kön. Det lättaste sättet var att säka sig till kyrkan, för DÄR fanns det minsann inga kvinnor alls. Trodde han. Till han kom till Frankrike som utbyteskardinal och stötte på Jeanne D'Arc. Hon måste helt uppenbart vara en häxa och han ska minsann hitta bevis!

Kronprins Karl av Frankrike

När Karl var ung skämdes han mest hela tiden. Hans pappa var mer än lovligt konstig och det orsakade många traumatiska upplevelser för den unge Karl. Nu är han sjutton, pappa är död och han är på väg att bli kung. Men först måste han gifta sig, för en kung kan inte vara utan en drottning, och det skulle väl vara ok om han bara visste vem det var han skulle gifta sig med. Fast, det är klart, han får ju träffa henne vid altaret. Tur att det inte är på ett torg i alla fall...

Marie av Anjou

När Marie var ung läste hon riddarberättelser i massor. Hon drömde om den dag då hennes egen riddare skulle komma och föra med sig henne bort till sitt slott där de skulle leva lyckliga i alla sina dagar. Nu är hon sjutton och riddaren har fortfarande inte kommit, det börjar bli bråttom nu för snart ska hon gifta sig med en Karl hon aldrig mött. Han är visserligen prins men verkar inte ha några riddarkvaliteter. Marie funderar fortfarande på vem hon ska klaga till för mamma verkar inte lyssna ett dyft.

St Michel(le)

Michel(le) var nöjd med sitt jobb, hen hjälpte till att inspirera de som skrev olika religösa skrifter och var bra på det. Tyvärr var hen lite ouppmärksam vid ett tillfälle och blev på grund av det skickad på ett annat uppdrag, ett uppdrag på jorden. Många andra änglar skulle se det som en befodring men för Michel(le) är det mest jobbigt då hen inte är så bra på att ge order och få folk att göra som Gud vill. Speciellt inte viljestarka tonåringar med englandshat eller kungar med rågbrist i ryggen.

Yolanda av Aragonien

När Yolanda var ung fick hon försaka alla sina drömmar. Därför tänker hon se till att Marie får allt hon vill ha, eller allt som Yolanda ville ha i alla fall. Giftemålet med den franske kronprinsen är en bra början och han verkar tillräckligt mesig för att vara mottaglig för hennes "råd" också. Allt går efter planen, om nu bara Marie ville sluta streta emot så hemskt. Kanske kan den där vackre hovmannen hjälpa till...

Medverkande

Dekor

Matilda Berglund
Max David Eriksson
Niklas Sonestedt
Sanna Gustavsson
Viktor Dahl
Mattias Gimbergsson Dekoransvarig
Tore Jakobsson Ljustekniker

Ensemblen

Anna Bäckström
Erik Jönsson
Johan Albihn
Kristian Sundell
Linnéa Klang
Malin Bernspång
Mattias Öst
Jenny Berggren Koreograf
Erik Palmér Regissör
Sofia Sundqvist Regissör
Cecilia Lundahl Sångcoach
Sara Fagerlund Sångcoach

Fotograf

Richard Alm

Manus

Axel Hordnes
Johan Vall
Susanne Johansson
Tomas Johansson Manusansvarig

Orkester

Arvid Staaf
Joel Nordström
Johan Enesund
Jonas Degerman
Niklas Olsson
Peter Öman
Tomas Gardfors
Ben Norman Ljudtekniker
Nicklas Fagerberg Ljudtekniker
Erik Bränström Orkesteransvarig

PR

Carolina Westdahl
Henrik Olsson
Joacim Gamme
Malin Marntell PR-ansvarig

Spexmästeri

Linda Johansson
Oskar Ahlstrand
Robert Bergman
Rickard Sundström Spexmästare & turnéansvarig

Staben

Mattias Gimbergsson Dekoransvarig
Lina Kinner Direktör
Karin Elmqvist Ekonomiansvarig
Tomas Johansson Manusansvarig
Erik Bränström Orkesteransvarig
Malin Marntell PR-ansvarig
Erik Palmér Regissör
Sofia Sundqvist Regissör
Rickard Sundström Spexmästare
Sandra Berg Sy & Sminkansvarig

Sy & Smink

Caroline Irwin
Elin Bergström
Elin Dovervik
Emmeli Haglund
Sandra Lundin
Sandra Berg Sy & Sminkansvarig

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005