Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Den Heliga Birgitta

Det var en gång…

År 1302 i det mörka medeltida Sverige. Nu hände det sig att det föddes ett litet flickebarn som gavs namnet Birgitta Birgersdotter. Redan i tidiga barnaår upptäckte Birgitta att hon var utvald av Gud och hon fick ofta uppenbarelser som förkunnade Guds vilja. Vid den mogna åldern av 13 år ingick så Birgitta i det heliga äktenskapet med Ulf Gudmarsson och hon gav liv åt åtta barn. Eftersom hon var bördig från en fin familj blev hon i sinom tid hovdam i det svenska kungliga hovet och bodde på slottet i Vadstena.

Konungen av Sverige var vid denna tid Magnus Eriksson som då höll på att författa den första lagen gällande hela Svea rike. Vid sin sida hade konungen sin drottning, Blanche, som var bördig från Frankrike. I ett närbeläget Danmark hade den danska konungen stora ekonomiska bekymmer och hade därför lånat pengar av tyska furstar och i pant gett dansk mark. En av dessa tyska furstar var Greve Johan av Holstein som faktiskt lyckades sälja Skåne till kung Magnus för den hutlösa summan 34 000 mark silver.

Birgitta ansåg att livet i hovet var snuskigt syndigt och lät folk få veta vad hon tyckte och vad hon fått uppenbarat för sig. Hon hade stora visioner och ville bland annat grunda ett kloster där folket stod i centrum och där munkarna och nunnorna arbetade tillsammans. Hon önskade också att Påven skulle återvända till Rom. Under denna tid rådde nämligen den babyloniska fångenskapen då Påven befann sig i Avignon i Frankrike. För att bevara dessa och andra av Guds åsikter och uppenbarelser för eftervärlden blev de nedskrivna av teologen Magister Mathias på kyrkans språk, latin. Efter att Birgitta tillsammans med Ulf hade färdats på en pilgrimsresa till Jerusalem dog Ulf. Tre dagar efter makens död lade hon av sig sin vigselring och ägnade sig helhjärtat åt att vara Kristi brud. Birgitta dog 1373.

Men nu kan faktiskt den Vetenskapliga Akademin för Historieförvanskning (VAH) avslöja att drottning Blanche inte kom ensam från Frankrike till det svenska hovet, utan hade som sällskap med sig hovdamen Monique. Vidare avslöjas det att den svenske hovläkaren vid denna tid var ingen mindre än Doktor Vassle, känd för sina mirakelkurer och mediciner.

Bland alla frågor som kan poppa upp under föreställningens intagande kanske just de följande besvaras. Hur blev Birgitta helig? Vad hände egentligen med Ulf? Vad roade man sig med på 1300-talet? Hur blev Skåne svenskt? Vad jagar tyska grevar? Vad har Påven för musiksmak? Varför är fax bättre än brevdricka? Är Pluppdricka gott?

Låt gärna dessa frågor mala som smått i era huvuden när ridån går upp och Spexet börjar. Året är 1327 och…

Karaktärer

Birgitta Birgersdotter

Bitchig hovdam i det svenska hovet. Vet alltid bäst. Häver ur sig åsikter som hon påstår har fått från sina uppenbarelser. Är hård mot alla, särskilt mot sin stackars make, Ulf. Hatar män och andra dumma personer. Ser Påven som sin idol, avgudar honom.

Doktor Vassle - hovläkaren

Hovets lite virrige, paranoide läkare. Anar alltid att kungen är sjuk och försöker tvångsmata honom med medicin. Överdrivet rädd för att kungen ska dö i hans vård, det skulle inte se bra ut. Tror mycket på sin senaste medicin.

Drottning Blanche

Sveriges virriga drottning. Kommer från Frankrike. Överdriven i allt. Spacklad, flamsig, klängig, ytlig och ointelligent. Gillar fester, sprit och annat som gör en glad. Är djupt förälskad i sin man.

Greve Johan av Holstein

En tysk adelsman på besök i Sverige. Råkar ha Skåne i sin ägo och vill nu sälja detta stycke mark till kungen. Han är den riktigt inställsamme bilförsäljartypen som alltid har nya säljargument.

Kung Magnus Eriksson

Sveriges kanske lite konstige konung, men han är ändå kung och har pondus nog att motstå Birgittas ständiga attacker. Klämkäck och oerhört glad. Han är djup förälskad i sin drottning. Har en tendens att tilltala personer med fel namn. Skriver stolt på sin helt nya allmänna landslag.

Magister Mathias

Hovets lärde. Kan latin och har därför fått i uppgift att nedteckna Birgittas uppenbarelser, så att de sedan kan läsas av Påven. Utåt en mycket lojal, moralisk och etiskt rättfärdig person, men har egentligen storslaget onda planer för sin omgivning.

Monique- spionen

Självständig, vacker, intelligent och stark kvinna. Kall utanpå och eldig inuti. Kommer från Frankrike och är drottningens närmaste hovdam. Är egentligen spion utsänd av franske kungen med uppdrag att spionera i svenska hovet. Spelar därför oftast dum inför de andra.

Påven

Påven är pampig, mäktig och mycket allvarlig. Alla utom Mathias ser honom som Gud på jorden.

Ulf Gudmarsson

Birgittas make. Töntig, bonnig, kuvad, svag och bräcklig. Han har dålig kondition och hjärtfel. När hans fru inte ser honom kan han lysa upp och festa till ordentligt. Lite naiv, tror gott om alla. Trots att Birgitta är som hon är älskar han henne innerst inne.

Medverkande

Dans

Theresa Millqvist

Dekor

Calle Sidenvall
Cecilia Svensson
Johan Aludden
Karin Löwing
Maria Palmér
Mattias Liljeblad
Sara Pihlström

Direktör

Kalle Holmqvist

Ensemble

Björn Ekelund
Daniel Hagberg
Daniel Runefeldt
Fredrik Albing
Hanna Kallerhult
Johan Sjöström
Sandra Torvfeldt
Sara Livendahl

Manus

Erik Sandelin
Lisen Lindström
Mia Broomé
Per Munkevik

Orkestern

Claes Hendil-Forsell
Daniel Lundberg
Erik Rosén
Fredrik Jansson
Karin Bjuhr
Krister Eriksson
Lars Bergqvist
Lars-Erik Lindström
Mats Karlén
Olof Häggblom
Patrik Servin
Sofia Sjölinder

PR-gruppen

Johan Jarlengrip
Susanne Bonde

Regi

Åsa-Lena Andersson
Anna Mattsson

Staben

Åsa-Lena Andersson
Anna Mattsson
Calle Sidenvall
Erik Sandelin
Johan Aludden
Kalle Holmqvist
Lena Ek
Pia Leonardsson
René Norrman
Sofia Sjölinder
Susanne Bonde

Sy och Smink

Andrea Nordström
Anna Maria Gustavsson
Jenny Lindblom
Marie Sandberg
Pia Leonardsson

Sång

Thomas Larsson

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005